Geplaatst op
Ben je bezig met energiebesparing of wil je simpelweg een aangenamer binnenklimaat? Dan is het isoleren van je spouwmuur een van de slimste stappen die je kunt zetten. Veel mensen realiseren zich niet hoeveel warmte er via de muren verloren gaat. Waarom is je spouwmuur isoleren een zeer belangrijk aspect van je energieconsumptie en comfort in huis? We nemen met je door hoe dit precies zit. Ook vertellen we je dat het zeer gemakkelijk is tegenwoordig met nieuwe technieken en zo veel minder ingrijpend dan vroeger.
Wat is een spouwmuur eigenlijk?
Eerst even kort: een spouwmuur bestaat uit twee muren met een kleine ruimte ertussen – de zogeheten “spouw”. Deze constructie komt vooral voor bij woningen gebouwd vanaf ongeveer 1920. In veel oudere huizen is die ruimte nog leeg, terwijl dat precies de plek is waar je warmte verliest als je niet isoleert.
Minder energieverlies = lagere energiekosten
Warmte zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Als je muren niet goed geïsoleerd zijn, verlies je ongemerkt heel wat kostbare warmte via de gevel. Door die open spouw te vullen met isolatiemateriaal, zorg je ervoor dat de warmte binnenshuis blijft. Het resultaat? Een lagere energierekening, een duurzamer huis én een bijdrage aan het milieu.
In sommige gevallen kun je tot wel 25% van je warmteverlies tegengaan met alleen al spouwmuurisolatie. Dat merk je dus niet alleen in je portemonnee, maar ook aan het comfort in huis.
Meer wooncomfort, het hele jaar door
Isolatie houdt in de winter de warmte binnen, maar werkt in de zomer ook andersom: het houdt de hitte buiten. Dat betekent dat je woning minder snel opwarmt in de zomer én lekker warm blijft in de winter. Geen koude muren of tocht meer langs je voeten, maar een aangename en stabiele temperatuur in huis.
Snelle en eenvoudige ingreep
Veel mensen denken bij isoleren aan breekwerk en rommel, maar niets is minder waar. Moderne technieken maken het mogelijk om spouwmuurisolatie snel, netjes en zonder sloopwerk uit te voeren. De isolatie wordt via kleine boorgaatjes in de buitenmuur aangebracht, die na afloop netjes worden dichtgemaakt in de originele kleur van de gevel. Meestal is de klus al binnen één dag geklaard!
Investering met een korte terugverdientijd
Dankzij subsidieregelingen en de hoge besparing op energiekosten, is spouwmuurisolatie vaak binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend. Dat maakt het niet alleen een slimme investering voor de lange termijn, maar ook een financieel aantrekkelijke keuze op korte termijn.